Begeleiding bij Prematuren

Soms loopt een zwangerschap anders dan gepland. De baby kondigt zich veel te vroeg aan of de bevalling moet om medische redenen eerder plaatsvinden. Een te vroeg geboren kindje zal in veel gevallen direct na de geboorte worden opgenomen op de couveuseafdeling van het ziekenhuis en soms kan een opname op de  Neonatale Intensive Care Unit (NICU) nodig zijn. Het kindje moet nog verder groeien maar krijgt ook vaak ondersteuning met zuurstof en sondevoeding omdat het drinken nog niet gaat.

Een prematuur geboren kindje kan pas echt zelf drinken als het ongeveer 32 weken is. Een baby, jonger dan 32 weken, kan dan wel zuigen en slikken maar buiten de baarmoeder moet de baby ook nog ademhalen. Juist de coördinatie van zuigen/slikken/ademen is nog niet goed op elkaar afgestemd.

Zodra het mogelijk is gaan ouders met hun kindje naar huis waar zij een nieuwe start maken. Begeleiding van de voedingsmomenten en het reguleren van prikkels in de thuissituatie kan ondersteuning bieden om dit zo optimaal mogelijk te laten verlopen. SLOK-logopedie kan ondersteunen bij de afbouw van de sondevoeding en het vinden van structuur en ritme rond de voedingen in, deze soms zware, periode.

Hierbij wordt onder andere gemaakt van de Early Feeding Skills (EFS) en van de regulatietechnieken die ook in veel NICU’s wordt gebruikt. Intensieve samenwerking met TOP- therapeuten kan worden ingezet.